fbpx

Pozovite na: +382 69 101 187

Radno vrijeme: radnim danima od 08 do 20h, subotom od 10 do 18h

Prvomajski uranak kod kuće

Šta se krije iza raspuklih vatri po visoravnima Crne Gore?

U davna, davna vremena 1. maj je označavao početak ljeta, stoka je istjerivana na ljetnje pašnjake. Obavljani su obredi kako bi se zaštitila stoka, usjevi, ljudi i podstakli rast i plodnost. Palile su se vatre posebnom metodom, trenjem drveta o drvo. Smatralo se da plamen, dim i pepeo tih vatri imaju zaštitnu moć.

Vrata i prozori kuća bili su ukrašeni žutim majskim cvijećem koje je podražavalo sunčeve zrake ili plamen vatre. Pravili su se majski vijenci, poput đurđevdanskih, od ljekovitih biljaka (iverka, gloga, kresnice, lješnika, močvarnog nevena, matičnjaka…) za zdravlje i napredak domaćinstva.

Potapali su cvijeće u bunare i vjerovali da ta sveta voda donosi ljepotu i održava mladolikost. Ova druženja, preskakanja vatri organizovana su uz hranu i piće. Mijesili su se posebni hljepćići od ovsa i zobi, lomili i dijelili prisutnima sa posebnim značenjem.

Kakve to veze imamo sa Druidima i Keltima, Ircima i Škotima, narodima iz Engleske i ostalog dijela Evrope? Ne čini li vam se da se sličnost sa našim običajima ovog podneblja nekako sama nameće?

Pandemija , pored loših i tragičnih prilika, učinila je da zastanemo malo, dala nam priliku da se osvrnemo oko sebe, pogledamo se i posvetimo se zaista važnim stvarima – porodici i prirodi.

Pogledajte, oslušnite i udahnite … družite se sa ukućanima, vidjet ćete, fin je to neki svijet.

SREĆAN VAM PRAZNIK, 1. MAJ!

Excellent SME Montenegro

 

 

 

Kontakt

Temaso D.O.O
Rastovac b.b. Vidrovan 81400 Nikšić
Tel/Fax: +382 69 101 187
E-mail: korisnicki.servis@temaso.com

 

Cijene istaknute na sajtu se odnose isključivo na gotovinsko plaćanje i iste imaju već uračunat popust koji se dobija za gotovinsko plaćanje.

Temaso nastoji da bude što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne može da garantuje da su svi opisi kompletni i bez grešaka.