fbpx

Besplatan poziv: 0800-83-100

Radno vrijeme: radnim danima od 08 do 20h, subotom od 10 do 18h

Malo čudo u kuhinji - mikrotalasna pećnica

Znamo li šta su elektro-talasi i koja je njihova priroda? Sjećamo li se lekcija iz fizike koju smo učili u školi? Možda ne treba toliko da idemo u detalje kako bismo pronikli u funkcionalnost mikrotalasne pećnice.

Pogodnost koju nudi ovaj kućni aparat je neizreciva. Ali, uprkos širokoj upotrebi mikrotalasnih pećnica i njihovom odličnom bezbijednosnom rezultatu, neki ljudi sumnjaju da kuvanje hrane sa mikrotalasima nekako čini hranu manje zdravom tako što se hranljive materije ovakvom obradom uništavaju. Da li pripremanje hrane sa mikrotalasima to radi? Da li je ova hrana zdrava?

Kako funkcioniše mikrotalasna kuhinja? Razumijevanje rada mikrotalasnih pećnica može pomoći da se razjasni odgovor na ova uobičajena pitanja. Mikrotalasne pećnice kuvaju hranu koristeći talase energije koji su slični radio talasima, ali su kraći. Ovi talasi su izuzetno selektivni, prvenstveno utiču na vodu i druge molekule koji su električno asimetrični - jedan kraj je pozitivno naelektrisan, a drugi negativno nabijen. Mikrotalasi uzrokuju vibriranje tih molekula i brzo stvaraju toplotnu energiju.

Da li su mikrotalasi sigurni za kuvanje hrane? Neke hranljive materije se raspadaju kada su izložene toploti, bilo da se radi o mikrotalasnoj pećnici ili običnoj peći. Vitamin C je možda najjasniji primjer. Pošto je vrijeme kuvanja u mikrotalasnoj peći kraće, očuvanje vitamina C i drugih hranljivih materija koje se raspadaju prilikom zagrijevanja je efikasnije .

Da li je povrće na pari - čak i u mikrotalasnoj - bolje? U nekim slučajevima, da. Na primjer, brokoli na pari sadrže više glukozinolata od kuvane ili pržene brokoli.

Da li su mikrotalasi loši za vaše zdravlje? Način kuvanja koji najbolje zadržava hranljive sastojke je onaj koji brzo kuva, zagrijava hranu najkraće vrijeme i koristi što manje tekućine. Mikrotalasna oprema zadovoljava te kriterije. Korišćenje mikrotalasne pećnice sa malom količinom vode u suštini pari hranu iznutra. To zadržava više vitamina i minerala nego bilo koji drugi način kuvanja i pokazuje da hrana pripremljena u mikrotalasnoj pećnici može biti zdrava. Ali, nemojmo se previše izgubiti u detaljima. Povrće koje pripremite, u svakom slučaju, dobro je za sve nas.

I je li mikrotalasna pećnica dobra ili loša? Mikrotalasna peć je čudo inženjerstva, čudo praktičnosti - i ponekad nutritivno mnogo bolja i korisnija za jačanje zdravlja.

Više o proizvodu saznajte na:

https://www.temaso-svet.com/mali-kucni-aparati/pecnice-i-indukcione-ploce/mikrotalasna-pecnica-2

Excellent SME Montenegro

 

 

 

Kontakt

Temaso D.O.O
Rastovac b.b. Vidrovan 81400 Nikšić
Tel/Fax: +382 40 217 055
E-mail: korisnički.servis@temaso.com

 

Cijene istaknute na sajtu se odnose isključivo na gotovinsko plaćanje i iste imaju već uračunat popust koji se dobija za gotovinsko plaćanje.

Temaso nastoji da bude što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne može da garantuje da su svi opisi kompletni i bez grešaka.